Wat zijn koolhydraten?

Om elke dag weer veel energie te kunnen leveren, heeft ons lichaam brandstof nodig. We kunnen deze brandstof op verschillende manieren via onze voeding binnenkrijgen. Een belangrijke brandstofleverancier zijn de koolhydraten.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Suikers zijn onder te verdelen in natuurlijke suikers zoals lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en saccharose (pure suiker). Uit deze koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd. Glucose dient als brandstof om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten en denken. Ieder mens heeft glucose in het bloed. Men noemt dit ook wel bloedsuiker.
Aanbevolen wordt ongeveer de helft van je voeding te laten bestaan uit koolhydraten. Het best is het om matig te zijn met producten die rijk zijn aan saccharose. Deze producten bevatten namelijk vaak veel vetten.
Kies in plaats van de groep van de suikers liever producten die zetmeel bevatten. Zetmeel zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, peulvruchten, volkerenproducten, pasta en rijst. Dus producten waar veel vezels in zitten.

Boek een dagpas

Bij Sportcentrum Balili vinden wij het belangrijk dat mensen hun doelen behalen en plezier hebben in het sporten.

Copyrights © Sportcentrum Balili 2023

Translate »