Spierpijn = Spiergroei?

Veel sporters denken dat spierpijn onvermijdelijk of zelfs noodzakelijk is voor een goede training, maar is dat ook echt zo? Kun je ook sterker of gespierder worden zonder spierpijn?
Spierpijn is het gevolg van signalen van de spiercellen en zenuwen die het lichaam proberen te beschermen. Deze signalen zijn nodig, omdat de spiercellen beschadigd zijn en zich aan het herstellen zijn van een zware training. Het beschermingsmechanisme zorgt ervoor dat je na een aantal dagen dezelfde of een nog zwaardere belasting aankunt. Sommige sporters hebben ondanks een zware training toch niet zo veel spierpijn. ‘Hoe kan dit?’ vragen deze sporters zich af. Trainen ze dan niet hard genoeg? Jazeker wel. De reden hiervoor is dat elk lichaam anders reageert en het ene lichaam geeft minder pijnsignalen af dan het andere. Spierpijn is dus een indicatie voor een goede training, maar is niet noodzakelijk, omdat elk lichaam zijn eigen herstelproces kent met meer of minder pijnsignalen van de spiercellen.
Spierpijn kun je niet verhelpen, maar je kunt het wel op een aantal manieren verlichten. Ten eerste helpt het als je een goede cooling-down doet na een zware inspanning. Ten tweede helpt het om gezond te eten met voldoende complexe koolhydraten en eiwitten. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je beter herstelt.
Na een zware krachttraining heeft een spiergroep 48-72 uur rust nodig voordat je deze weer zwaar kunt belasten. In de praktijk betekent dit dat je een spiergroep niet vaker dan ongeveer twee keer per week zwaar moet trainen.

Doortrainen met spierpijn?

Doortrainen met spierpijn is zeker mogelijk, maar niet met dezelfde spiergroep in dezelfde intensiteit. Natuurlijk kun je wel bijvoorbeeld op maandag je borstspieren trainen en dinsdag je biceps, omdat je dan een andere spiergroep belast. Wil je toch dezelfde spiergroep blijven trainen, dan is ook dat mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat je deze spiergroep in een lagere intensiteit belast. Bijvoorbeeld: heb je maandag je benen getraind, dan kun je dinsdag lekker rustig uitfietsen, rustig joggen of wandelen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en neemt je herstelvermogen toe. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het spierherstel een boost krijgt met lichte cardio.

Boek een dagpas

Bij Sportcentrum Balili vinden wij het belangrijk dat mensen hun doelen behalen en plezier hebben in het sporten.

Copyrights © Sportcentrum Balili 2023

Translate »