7 redenen om mee te doen met Yoga

7 redenen om mee te doen met Yoga

Er is een verschil tussen yoga en andere vormen van fysieke beweging. Bij sport verbruik je energie en die vorm van bewegen heeft invloed op je spieren, dat zie je aan de buitenkant. Door yoga te beoefenen krijg je energie en de oefeningen hebben invloed op inwendige organen van het lichaam, op de klieren en zenuwbanen, maar ook op je uiterlijke figuur. Tuurlijk, bij veel vormen van yoga ben je een fysieke inspanning aan het leveren en kan het soms zwaar zijn, maar yoga is dus geen sport. Door yoga kunnen we ons namelijk richten op geestelijke en eventueel spirituele doelstellingen.
Misschien herken je de gedachte dat degene naast je op de mat mooier of beter in de houding staat, maar dat wil niet zeggen dat het ook meer effect heeft. Je ademhaling, gedachten, energie en bewustzijn spelen namelijk ook een grote rol tijdens het beoefenen van yoga, en die kun je niet direct waarnemen. Juist hierom is het goed om ook yoga te beoefenen naast het sporten. Het helpt je namelijk met elementen waar tijdens het sporten minder, of helemaal geen rekening wordt gehouden. Daarom in deze blog, zeven redenen om yoga te beoefenen naast het sporten.

  1. Ademhaling controleren helpt tegen verzuren

Wanneer je tijdens het sporten traint op uithoudingsvermogen verbeter je je conditie. Op het punt dat je tegen fysieke grenzen aanloopt begint je lichaam te verzuren, de energieverbranding is dan niet meer optimaal en je raakt sneller uitgeput. Dit omslagpunt noemen we de anaerobe drempel. Je spieren hebben op dat moment een gebrek aan zuurstof en dit kun je dus optimaliseren door de ademhaling. Bij yoga leer je beter te ademen en de volledige capaciteit van je longen te gebruiken. Er zal dan meer zuurstof naar je spieren vervoerd worden waardoor ze dus minder snel verzuren.

  1. Yoga creëert een grotere bewegingsuitslag in de gewrichten

Bij veel sporten is de manier waarop je je lichaam beweegt belangrijk. Wanneer de bewegingsuitslag van de heupen groter is helpt dit bijvoorbeeld om beter door een speelveld te verplaatsen. Een betere mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam is dus handig! En yoga is hier een uitstekend middel voor.

  1. Yoga helpt bij het omgaan met emoties

Tijdens een wedstrijd kan de spanning hoog oplopen. Hierbij wil je je tegenstander als het goed is niet de tent uit lokken, want daarmee speel je de tegenstander alleen maar in de kaart. Sport is dus emotie. Door yoga creëer je ruimte tussen de binnenkomende prikkel en je reactie op deze prikkel. Door deze ruimte reageer je dus niet op de automatische piloot, maar maak je een bewuste weloverwogen keuze. Anders gezegd, je bent de baas over je emoties in plaats van je erdoor te laten leiden.

  1. Yoga helpt je te focussen in het hier en nu

Focus en concentratie, daar draait het om tijdens het sporten. En hoe langer je bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd op het speelveld staat, hoe moeilijker het zal worden je aandacht erbij te houden. De kans op fouten en dus verliezen word hierbij steeds groter, en dat willen we natuurlijk niet! Wanneer je je aandacht kan verankeren in het hier en nu, ook als je moe bent, helpt dit je om betere sportprestaties te leveren.

  1. Yoga helpt je naar je lichaam te luisteren

Niets is zo vervelend als een blessure, je hebt er vast wel eens een gehad. Je ontkomt er bijna niet aan maar toch wil je de kans op blessures zo klein mogelijk maken. Door yoga word niet alleen je lichaam sterker en flexibeler, ook helpt het je te luisteren naar je lichaam. Wanneer je in staat bent je grenzen te herkennen zal de kans op blessures automatisch verminderen.

  1. Yoga maakt je lichaam sterk

Het imago van yoga concentreert zich voornamelijk tot een beetje stretchen en ontspannen. Voor een deel is dit natuurlijk waar maar bij de meeste lessen wordt je fysiek ook behoorlijk uitgedaagd. Stap maar eens bij een gemiddelde power of hatha vinyasales binnen. Je zult direct een ander beeld van yoga krijgen! Yoga maakt je lichaam dus sterker en bovendien leer je je kracht beter te gebruiken.

  1. Yoga helpt je beter te herstellen

Door yoga leer je je zenuwstelsel te beïnvloeden. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een ‘flight or fight’ modus en een ‘rest and digest’ modus. Het eerste is het stresssysteem, en de tweede is je ontspanningssysteem waarin je lichaam kan uitrusten en herstellen. Het herstel van je lichaam zal sneller gaan wanneer je bewust je lichaam kunt ontspannen. Bij veel mensen is het herstel van het lichaam niet optimaal doordat er bijvoorbeeld de hele dag chronische stress aanwezig is. Dit leidt helaas tot allerlei verschillende klachten die je liever niet ervaart. Daarnaast helpen de yogahoudingen en ademhaling om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen waardoor je sneller zult herstellen en zo je lichaam gezond kan houden (Happywithyoga, 2017).

Wat zijn jouw ervaringen?

Doe jij ook aan yoga naast het sporten? Of wil je misschien beginnen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze hieronder! En bij vragen, stel ze gerust!
Groetjes Willemijn – Yoga Docent Sportcentrum Balili

http://www.willemijnzoet.com

Boek een dagpas

Bij Sportcentrum Balili vinden wij het belangrijk dat mensen hun doelen behalen en plezier hebben in het sporten.

Copyrights © Sportcentrum Balili 2023

Translate »